Tuinbouw Emmen Tuinbouw Emmen Tuinbouw Emmen

Stenden PRE

In april 2011 is Stenden Polymore Research & Education (Stenden PRE) van start gegaan.

Dit is een initiatief van drie Emmense onderzoeksinstituten:
- Emmtec Services Laboratorium - Applied Polymer Innovations Emmen (API Institute)
- Stenden Hogeschool

Stenden PRE beschikt over uitgebreide laboratorium- en testfaciliteiten en gaat zich met name richten op open innovatie waarbij onderzoek en onderwijs op het gebied van duurzame kunststoffen centraal staan. Het toegepast onderzoeksprogramma van Stenden PRE spitst zich toe op een drietal speerpunten die naadloos aansluiten bij de in juni 2011 gepresenteerde aanbevelingen uit de Actieagenda Topsector Chemie: "New Earth, New Chemistry”: upcycling van kunststoffen, biopolymeren en smart materials. Naast de uitgebreide onderzoeksfaciliteiten beschikt Stenden PRE ook over een FabLab, een werkplaats die is ingericht met computergestuurde gereedschappen, zoals een 3D printer of een laserprinter.

Het chemiecluster in Drenthe is zich bewust van de verwachte tekorten aan technische vakmensen en daardoor wordt de samenwerking met kennisinstellingen geïntensiveerd. Stenden Hogeschool start begin 2013 met een HBO-opleiding ‘duurzame kunststoffen’ en beschikt over een kunststoffenlaboratorium. Drenthe College beschikt over een simulatiefabriek en een opleidingsaanbod voor vereiste technische opleidingen. Een andere samenwerking is de samenwerking tussen Stenden, de Nederlandse rubber- en kunststofindustrie en Hogeschool Windesheim in Zwolle. Stenden en Windesheim hebben gezamenlijk een aanvraag ingediend om de status van Centre for Open Chemical Innovation (COCI) en Innovation Lab voor Smart & Biobased Materials te verwerven. Gezamenlijk vormen zij een Centre of Excellence. Emmen en regio zijn daarmee uitstekend aangesloten bij de Topsector Chemie.

Versterking van het bedrijfsleven
Door intensivering en bundeling van kennis en onderzoek wil Stenden PRE dé kennisspil worden op het gebied van duurzame kunststoffen voor het bedrijfsleven in Noord-Nederland en daarbuiten. Emmen beschikt met het Emmtec Industry & Business Park over één van de grootste bedrijfsterreinen in Nederland voor procesindustrie en chemische industrie. Een bedrijfsterrein waar productie en toepassing van polymeren en kunststoffen centraal staan.

Nadere informatie over Stenden PRE en de intiatiefnemers:
Website ontwikkeld door X-Interactive.nl