Tuinbouw Emmen Tuinbouw Emmen Tuinbouw Emmen

Van der Tuuk opent 37e editie ‘Kom in de Kas’

Datum: 07-04-2014

Op zaterdag 5 en zondag 6 april heeft de tuinbouwsector in de gemeente Emmen ‘Kom in de Kas’ georganiseerd. Het thema dit jaar was: ‘In de kas kan alles’. Deze open dagen zijn elk jaar weer een mooie gelegenheid voor het publiek om beter kennis te maken met de tuinders en hun producten.

Kom in de Kas is het grootste publieksevenement van de Nederlandse glastuinbouw. Dit jaar werd de 37e editie gehouden in het tuinbouwgebied Erica waar elf tuinders hun kassen hadden opengesteld. Zij waren op deze dagen beschikbaar om de bezoekers informatie te geven over de teelten, welke inspanning geleverd moet om een hoge kwaliteit te bereiken en hun zorg voor het milieu. Kortom, een kijkje achter de schermen.

Drents PvdA-gedeputeerde Ard van der Tuuk opende zaterdagmorgen het evenement in de kassen van Polman BV aan de Tuinderslaan in Erica. Daar was door studenten van de groene Welle uit Zwolle een prachtige tentoonstelling ingericht en van der Tuuk voelde zich in die omgeving een fleurige man en dat gaf hem een goed gevoel. Hij prees de Drentse tuinders voor hun inzet en aandeel in de Drentse economie. "Uw bedrijven zorgen, als onderdeel van de Drentse Agribusiness, voor werkgelegenheid en dragen daarmee bij aan een goede beeldvorming van Drenthe. Ondanks het economische zware weer waarin we zitten bent u nog steeds in staat om mooie teelten te laten zien in uw tuinbouwbedrijven en daar ben ik trots op.” Volgens hem stelt de provincie Drenthe het zeer op prijs dat de sector zo sterk met innovatie bezig is op het gebied van gewasbescherming en verduurzaming van watergebruik, waterlozing en energiegebruik. "Ook de ontwikkelingen rond sensoren in het project ‘water- en nutriëntmanagement' stimuleert de provincie zodat u steeds minder mineralen en water hoeft te gebruiken.”

De gedeputeerde was onder de indruk van het ontstaan van de zogenaamde Bio Based Economy, de vergroening van de economie waar de tuinders hun steentje aan bijdragen. En ook genoot hij van het werk in het innovatieplatform BBE/Plant Value waarbij hij met name de proeven met het telen van Vingerhoedskruid noemde. "Daar worden de plantinhoudstoffen gebruikt om medicijnen tegen hartfalen te maken. En ook de proeven met het telen van Eendenkroos, waarbij samenwerking is gezocht met kennisinstituut Stendenhogeschool, spreken mij aan.” De door de tuinders gebruikte opbinddraden van bioplastic, die na gebruik bij het groene afval terecht komen, noemde hij een mooi voorbeeld van Agrobiopolymeren. "Kortom, voor mij bent u de ruggengraat van de Drentse economie en ik wens u een mooie toekomst in duurzaam Drenthe”, zo besloot Ard van der Tuuk zijn openingstoespraak.

Bloemenshow
Tijdens deze open dagen kon genoten worden van een prachtige bloemenshow bij Polman BV aan de Tuinderslaan 31 in Erica. De tentoonstelling met het thema ‘Biobased Economy’, neemt een steeds grotere plaats in bij de tuinbouw. Op de tentoonstelling was dan ook een dynamische expositie te zien over het gebruik van biomassa. Hierin werd de bezoeker meegenomen in de kringloop van: grondstoffen, bioraffinage, (consumenten)producten en recyclen naar grondstof. Deze expositie was prikkelend, verrassend en revolutionair. De expositie legt in vorm, beeld en toegankelijke taal uit wat biobased economy is. Ook werden hier op beide dagen bloemschik- en kookdemonstraties gegeven.

Kerk in de Kas:
Zondag 6 april organiseerden de kerken van Erica een gezamenlijke kerkdienst met veel zang en muziek bij Van Geel Orchideeën aan de Beekweg 30 in Erica. Het thema van deze dienst was: ‘Hoe ziet jouw kerk er uit’. Na de kerkdienst was er koffie en aansluitend de mogelijkheid de kas te bezoeken.

Shantykoor en Glittertatoos voor kinderen
Bij Drenthe Flowers BV aan Warmoesweg 14 was op zondag een optreden van een Shantykoor en konden de kinderen zich laten versieren met een prachtige glittertattoo.Terug naar overzicht

Website ontwikkeld door X-Interactive.nl