Tuinbouw Emmen Tuinbouw Emmen Tuinbouw Emmen

Start Bio- Energie systeem Erica

Datum: 04-07-2017

Maandag 3 juli starte  gedeputeerde Stelpstra   het project  door warmwater te gebruiken uit de composthoop.

Twee ondernemers uit Erica starten  Bio-energie project hiervoor  gaan ze  een Green Deal aan met  de provincie Drenthe voor de ontwikkeling van  een innovatief compostsysteem. Daarbij wordt gebruik gemaakt van komkommerloof , houtsnippers en speciaal hiervoor gekweekt olifantsgras.


Innovatief
Initiatiefnemer Mycelco wil samen met Drenthe Growers onderzoeken of het restmateriaal dat vrijkomt uit de glastuinbouw gebruikt kan worden om energie op te wekken. Men werkt voor de kennis opbouw samen met
stichting Biomeiler.

Het komkommerloof en het hiervoor gekweekte olifantsgras (miscanthus) worden samengevoegd in een grote composthoop  van 15 mtr  met daaromheen strobalen waarin bacteriĆ«n en schimmels in combinatie met water en zuurstof het omzettingsproces opgang brengen. Door de omzetting (fermentatie) van beide producten komt energie vrij die terug kan vloeien  naar de kassen en de omliggende woningen.

Compost
Nadat het omzettingsproces is beĆ«indigd kan het overgebleven materiaal (compost) worden gebruikt als grondverbeteraar en meststof. Stenden University Emmen doet onderzoek of olifantsgras toe te passen is als grondstof voor het maken van bio-composiet. Het olifantsgras Miscanthus zal op  terrein van Drenthe Growers geteeld worden en mogelijk op braakliggend terrein van de Gemeente Emmen. . Het Recyclingcentrum Zuid-oost Drenthe begeleidt het proces met hun kennis en know-how over composteren.

Terug naar overzicht

Website ontwikkeld door X-Interactive.nl