Tuinbouw Emmen Tuinbouw Emmen Tuinbouw Emmen

Provincie blij met innovaties tuinbouw

Datum: 17-12-2012

Gedeputeerde Rein Munniksma vindt dat tuinbouwbedrijven in het zuidoosten van Drenthe goed inspelen op het provinciale agribusinessbeleid. Als voorbeeld noemt hij het project ‘Tobesimato', waaraan de provincie € 36.750,-- bijdraagt.

In samenwerking met het Noord-Nederlandse bedrijfsleven en kennisinstellingen hebben Drentse tuinders een tomatensoort geselecteerd die de unieke eigenschap heeft om vetopslag in het lichaam tegen te gaan. De tomaten kunnen zowel als vers product worden verkocht als in poedervorm, die kan worden verwerkt in etenswaren of in sauzen en frisdranken. Daarvoor is het noodzakelijk dat een regionale innovatieve productieketen wordt gebouwd voor onder meer veredeling, vermeerdering en verwerking van tomaten.

Het is een voorbeeld van hoe de tuinbouw en voedingsindustrie samen een belangrijke rol kunnen spelen bij de productie van gezonde voeding. Een vergelijkbare ontwikkeling is te zien bij de ontwikkeling en productie van natuurlijke medicijnen. Zo is vanuit de markt bij tuinders de vraag neergelegd of de plantensoort Digitalis (vingerhoedskruid) onder glas kan worden geteeld als natuurlijke, kwalitatief hoogstaande grondstof voor een medicijn tegen hartfalen.

Rein Munniksma (landbouw) en zijn collega-gedeputeerde Ard van der Tuuk (economie) juichen dit soort biobased innovaties van harte toe. Door nieuwe toepassingen van grondstoffen wordt een bijdrage geleverd aan vergroening en aan de ontplooiing en verbreding van de biobased economy, één van de doelstellingen van het provinciale Kader voor Economische Investeringen (KEI).

Terug naar overzicht

Website ontwikkeld door X-Interactive.nl