Tuinbouw Emmen Tuinbouw Emmen Tuinbouw Emmen

Medicijn uit plant levert banen op

Datum: 15-11-2012

De farmaceutische industrie kan een nieuwe markt worden voor de tuinbouwsector in Zuidoost- Drenthe. De ontwikkeling van een belangrijk ingrediĆ«nt voor een medicijn tegen hartfalen voor een groot  farmaceutisch bedrijf is hiervan een goed voorbeeld. 

Dat zegt Jolanda Heistek van Cropeye, de initiator van het zogeheten Digitalisproject. Volgens Heistek is het bij een proeftuin in een kas in Klazienaveen gelukt om vingerhoedskruid (Digitalis) te telen met een voldoende hoeveelheid digoxine. Dat is de werkzame stof in een medicijn tegen hartfalen dat door het farmaceutische bedrijf Boehringer Ingel- heim wordt geproduceerd. "De kwaliteit van de stof was ook goed. We kunnen door met de verdere ontwikkeling." Aan het innovatieproject in Klazienaveen werken de Stichting Tuin Bouw Emmen, LTO Noord en het Ken- niscentrum Plantenstudies mee. Samen met het far- maceutische bedrijf financieren ze de haalbaarheids- studies. "De stof digoxine kan niet volledig synthe- tisch ontwikkeld worden. Je moet een deel uit planten halen. Tot nu toe gebeurde de kweek nog niet onder glas. De fabrikant van dit medicijn is daardoor voor de aanvoer van ingrediƫnten erg afhankelijk van weers- invloeden." Voor de onderneming is het dus lucratief om Digita- lis in de kas te telen. In 2011 heeft een eerste studie aangetoond dat het mogelijk is. Dit jaar is het kruid in Klazienaveen ingezaaid onder wisselende omstandig- heden. "We letten daarbij totaal niet op het uiterlijk van de bloem, maar op de kwaliteit van het stofje di- goxine." Volgend jaar volgt nog een nieuwe proef. Heistek verwacht dat daarna met de grootschalige teelt kan worden begonnen.
De projectleider legt uit dat de bedoeling is vanaf 2014 ongeveer 15 hectare in te zaaien met vinger- hoedskruid. Zij zegt dat het vijftien tot vijfendertig ar- beidsplaatsen zal opleveren. Boehringer Ingelheim is wereldwijd actief. Het pro- duceert onder meer receptmedicijnen en producten op het gebied van consumentengezondheid en dierge- neeskunde. Er werken 44.000 medewerkers en de jaaromzet bedraagt 13,2 miljard euro. De firma heeft in Nederland 300 medewerkers en haalde hier vorig jaar een omzet van 175 miljoen euro.

Download nieuwsbericht

Terug naar overzicht

Website ontwikkeld door X-Interactive.nl