Tuinbouw Emmen Tuinbouw Emmen Tuinbouw Emmen

Kom in de Kas 2013

Datum: 09-04-2013

De 36 editie van ‘Kom in de Kas’ werd zaterdagmorgen 6 april geopend door de Drentse gedeputeerde Henk Brink (VVD). In het Business Center Klazienaveen (BCK) vormde een door het AOC De Groene Welle uit Zwolle ingerichte tentoonstelling het fraaie decor voor de openingshandeling.


"Het voelt voor mij als thuis komen”, bekende Brink die zelf uit de agrarische sector komt en als bestuurder jarenlang actief was voor de Noordelijke LTO.

Overheid kan nog leren van de tuinbouwsector

Volgens de gedeputeerde heeft de tuinbouwsector al lang geleden begrepen hoe belangrijk het is om de consument te betrekken bij het werk en de ontwikkelingen in de tuinbouw door nu al 36 jaar dit evenement te organiseren. "Hier kan de overheid nog veel van leren”, betoogde hij. "Het publiek kan zelf zien hoe de verse Hollandse groenten en de mooie bloemen en planten op eigen bodem worden gekweekt.” De land- en tuinbouw zijn volgens Brink belangrijke pijlers voor Drenthe en het provinciebestuur wil daarom graag deze sector stimuleren. Hij bewonderde de innovatiekracht die de sector zelf op gang brengt en daarbij alle partners in de agribusinessketen betrekt. Zelf is Brink op Europees niveau actief bij het Europees Innovatie Partnerschap (EIP). "Europa gaat de komende jaren tientallen miljarden euro’s inzetten voor innovatie en onderzoek en heeft daarvoor het programma Horizon 2020 ingesteld. Nederland behoort met de land- en tuinbouwsector tot de wereldtop maar om daar te blijven zal er doorlopen vernieuwd moeten worden”.

Drents gedeputeerde actief in Europa
Vanuit het Comité van de Regio’s, een netwerk van alle regionale overheden in Europa, is gedeputeerde Brink samen met onder andere landelijk LTO-voorzitter Albert Jan Maat nauw betrokken bij dit Europese plan. De vraag is hoe de agrarische ondernemers kunnen aangeven wat onderzoek en wetenschap voor hen moet oplossen. Brink: ”Het idee is dat zij zich zelf organiseren in regionale groepen die gezamenlijk aan de slag gaan met een of meerdere problemen of uitdagingen. Daar om heen zitten adviseurs en wetenschappers en al deze groepen vormen in Europees verband netwerken. Ik daag de tuinders in Drenthe uit om ook een dergelijke regionale groep te vormen en daarmee Noord Nederland op de kaart zetten.”

Water is het thema
Het thema van "Kom in de Kas 2013” is water. Niet alleen omdat water van groot belang is voor de tuinbouwsector maar ook omdat de gemeente Emmen het jaar 2013 heeft uitgeroepen tot ‘Jaar van het water’. In dit themajaar wordt namelijk de afronding van twee grote waterprojecten in Zuid Oost Drenthe verwacht, de openstelling van de Veenvaart en de afronding van het beekherstel van de Runde. Brink riep de aanwezigen op om de officiële opening van de Veenvaart op 8 juni a.s. te bezoeken. "De nieuwe vaarverbinding Erica – Ter Apel is een project waar de regio trots op mag zijn en is bovendien het eerste infrastructurele werk in Nederland dat genoemd is naar onze nieuwe koning, het Koning Willem-Alexanderkanaal.”

Proeven in BCK zijn uniek
Gedeputeerde Brink besloot zijn inleiding met complimenten aan de tuinbouwsector voor de innovatieve kracht. Vooral noemde hij de inspanningen van Ron Peters als drijvende kracht van de proeftuin. "Innovatie is niet altijd de gemakkelijkste richting, het vraagt niet alleen veel kennis maar er is ook veel lef voor nodig. Het nationale samenwerkingsverband ‘Greenport’, waar collega-gedeputeerde Rein Munniksma zitting in heeft, geeft aan dat de proeven die in BCK gedaan worden voor de farmaceutische industrie uniek zijn. Wij zullen als Provincie Drenthe u blijven ondersteunen en stimuleren om in samenwerking nog veel meer innovaties te kunnen realiseren.”

   

Terug naar overzicht

Website ontwikkeld door X-Interactive.nl