Tuinbouw Emmen Tuinbouw Emmen Tuinbouw Emmen

Drenthe brengt telers en verwerkende industrie bij elkaar

Datum: 04-11-2013

Terug naar de inhoud voor een gezonde economie. Akkers vol maïs en granen. Uitgestrekte velden vol aardappel en biet. Kassen vol groenten en bloemen. Wie door het Drentse landschap rijdt, wordt getrakteerd op vergezichten en kassen vol oer-Hollandse gewassen.

"In ons Drentse landschap is de focus de afgelopen jaren steeds meer komen te liggen op het telen van kilo’s.” Maar daar gaat verandering in komen. "Het landschap wordt diverser,” aldus Jolanda Heistek, Innovatiemanager Biobased – Agribusiness. Terwijl wij druk bezig waren kilo’s te telen, ontwikkelden planten als vingerhoedskruid en mariadistel en de tomaat in alle rust zich door. "In dat soort planten zitten heel veel waardevolle stoffen. Unieke stoffen. Planten hebben zich in de loop der jaren geëvolueerd. Ze leveren een uitstekende basis voor of component van producten als medicijnen of voedingssupplementen.” Tijd om die handschoen weer op te pakken. "Wijsheden over planten bestaan niet voor niets. Maar in plaats van dat we er iets mee deden, stonden ze op een tegeltje. We gaan terug van kilo’s naar ‘achterbakvolume’, maar wel met een gezond economisch perspectief.”

 

Telen om de inhoud

Het besef dat onze fossiele brandstoffen opraken is niet van gisteren. "Maar we moeten daar wel vandaag op anticiperen,” gaat Heistek verder. "We zoeken gerichte acties om slagvaardig resultaat te boeken en werken al met verschillende ondernemers samen.” En zo wordt de nieuwe evolutie met kracht ingezet. "Planten hebben een toegevoegde waarde voor de verwerkende industrie. We gaan telen om de inhoud, niet om de kleur die het heeft.” Dus zien we straks velden en kassen vol boekweit, hennep en brandnetel. "Gewassen die rechtstreeks naar de farmaceutische- en voedingsindustrie gaan.”

 

Partijen bij elkaar

Om dat voor elkaar te krijgen, moeten telers en verwerkers met elkaar samenwerken en kennis delen. Heistek: "Telers beseffen dat we een ander pad op moeten in dit land. De verwerkende industrie ook. Maar als je niet de juiste mensen kent, of niet durft aan te kloppen bij onbekenden, dan gebeurt er niets. Wij signaleren kansen en brengen partijen bij elkaar.” En met wij bedoelt Jolanda het innovatieplatform Biobased – Agribusiness (PlantVallue), een initiatief dat IK Drenthe ondersteunt.

 

IK Drenthe

Innovatie- en Kennisplatform Drenthe brengt succesvolle en sterke projecten in Zuidoost Drenthe op de gebieden Duurzame Bouwmaterialen, Toerisme, Ondernemerschap en Biobased -Agribusiness & Chemie samen. In deze projecten is sprake van samenwerking tussen ondernemers, onderwijs, onderzoek en overheden. "Door mensen actief samen te brengen, werken wij aan cross-overs, wordt kennis gedeeld en worden vitale netwerken en projecten gevormd. En we moeten niet alleen mensen bij elkaar brengen, maar ook elkaars belangen. We gaan ketenwerken. Er moeten nieuwe verdienmodellen komen. Er is werk aan de winkel!”

 

Proeftuin

Een ondernemer gaat namelijk niet 1-2-3 over naar een ander product. "Daarom moet je dit soort stappen in fasen nemen. Er is een proeftuin in Klazienaveen, opzet door de ondernemer Ron Peters, waar we de gewassen testen. Zo kun je ook de economische haalbaarheid berekenen. Als het werkt, kun je het opschalen.” Om dit voor elkaar te krijgen is financiële ondersteuning van het risicodeel voor de ondernemers vanuit de overheid een belangrijke innovatieversneller. "De provincie Drenthe en de gemeente Emmen zijn heel positief en hebben het thema Biobased & Agribusiness opgenomen in hun economisch programma. Daarmee geef je de ondernemers ook een duwtje in de rug. Je hebt het ten slotte wel over heel nieuwe productie, dus innovatie. Dat is niet niks!”

 

Nieuwe werkgelegenheid

Deze kanteling in de agribusiness heeft positieve gevolgen, niet alleen voor het landschap. Doordat het telen van planten voor het verkrijgen van plantinhoudstoffen intensiever is, ontstaat hoogwaardigere werkgelegenheid. Ook de verwerking van de plant naar een product levert banen op. Daarnaast betekent dit een omslag in het onderwijs. "We moeten onze mensen opleiden om deze slag te maken en gewassen met dit doel te telen. Maar we moeten ze ook leren hoe je bijvoorbeeld voldoet aan de certificeringseisen. Daarnaast blijft de gewone arbeid natuurlijk bestaan. Kortom: telen om plantinhoudstoffen te verkrijgen, zijn we onszelf niet alleen verplicht vanuit duurzaamheidsoogpunt, maar ook vanuit sociaal economisch oogpunt.”

 

Uitstekende kwaliteit

Dat deze teelt niet altijd de goedkoopste zal zijn in vergelijking met buitenland, is geen belemmerende factor. Juist omdat de regels voor certificering zo streng zijn, kunnen we een uitstekende kwaliteit leveren. "Wat wij leveren is schoon, zuiver, veilig. Als het hier vandaan komt is het goed. In het buitenland kan het goedkoop, maar daar kun je de kwaliteit niet van waarborgen. Dit is onze nieuwe kans.”

 

Water en sensortechnologie

Om die uitstekende kwaliteit te kunnen toetsen, zijn we afhankelijk van twee onontbeerlijke elementen: schoon water en sensortechnologie. Twee elementen waar we, niet helemaal toevallig, over beschikken. "Drenthe is toonaangevend als het gaat om sensortechnologie. Die hebben we nodig om de kwaliteit van de stoffen te meten. En met Friesland – Europees middelpunt als het om water gaat – om de hoek, hebben we alles in huis om hoogwaardige producten te kunnen leveren.” Hoogwaardige producten die worden verwerkt in bijvoorbeeld medicijnen tegen hartfalen. Of voedingssupplementen die écht iets toevoegen. "We gaan terug naar onze natuur. Daar is het echt tijd voor.”


 

 


Noot voor de redactie

Voor meer informatie over dit persbericht en / of over Biobased Agribusiness kunt u contact opnemen met Innovatiemanager Jolanda Heistek via emailadres jolanda@tripleee.nl of telefoonnummer 06 13 60 87 52.

 

Voor meer informatie over IK Drenthe kunt u terecht op www.ikdrenthe.nl, of neem contact op met Marc Muntinga via 06 55366744 of info@ikdrenthe.nl

Terug naar overzicht

Website ontwikkeld door X-Interactive.nl